Riječi i misli

od Lampa Studio

Enkripcija datoteka u Laravelu

Kada je potrebno enkriptovati string u Laravelu, dovoljno je koristiti encrypt() helper i ako ste imali zadatak da osjetljive informacije spašavate u bazu, onda ste sigurno i koristili encrypt() helper. Ali šta je sa enkripcijom čitavih datoteka u Laravelu?

Pročitajte više

5 stvari koje treba razmotriti prilikom razvoja web-shop rješenja

Web razvoj je komplikovan. U svakom projektu treba uzeti u obzir mnoštvo aspekata, od korisničkog iskustva do performansi. Razvoj bilo koje poslovne web-stranice je opsežan i složen proces, a web-shop rješenja imaju svoje specifične izazove. Pošto će korisnici dolaziti na web-shop rješenje da bi saznali o proizvodima i ponudi i kupili iste, web development agencija će željeti da učini sve što je u njihovoj moći da ovaj proces učine lakim i intuitivnijim. Međutim, pored razmatranja o upotrebljivosti, navodimo nekoliko drugih aspekata web-shop rješenja, koje vi kao vlasnik web shopa ili web development agencija treba da razmotrite prilikom procesa razvoja.

Pročitajte više

U potrazi smo za Junior / Medior frontend developerom

Tražimo frontend developera koji je motivisan da kombinuje umjetnost dizajna sa umjetnošću programiranja. Odgovornosti će obuhvatiti prevođenje UI / UX dizajna u stvarni kod koji će proizvesti vizuelne elemente aplikacije. Radit ćete sa UI / UX dizajnerom i backend developerom kako bi klijentima isporučili pixel-perfect proizvod.

Pročitajte više

Pretraga MySQL baze podataka korištenjem Full-Text Search (FTS) tehnike

Mnoge web lokacije imaju dostupnu pretragu po ključnim riječima i na nekim od njih, pretraga informacija na istoj, može biti jedan od ključnih faktora za uspjeh kod korisnika. Zbog toga je jako važno razviti kvalitetan pretraživač, što prije svega se odnosi na relevantnost i brzinu rezultata pretrage.

Pročitajte više

Izbor mehanizma za skladištenje sesija može napraviti veliku razliku u performansama kod velikih i visoko posjećenih PHP aplikacija

Poboljšanje performansi izborom mehanizma za skladištenje sesija se neće osjetiti pri učitavanju za manji broj korisnika i nije nešto što će posjetioci ili korisnici uočiti tokom regularnog pregledavanja ili korištenja vaših web aplikacija.

Pročitajte više

Laravel Blade direktive koje ste zaboravili koristiti

Blade je jednostavan, a ujedno veoma moćan template engine koji dolazi zajedno sa Laravel PHP framework-om. U nastavku navodimo nekoliko njegovih super korisnih direktiva koje se često ne koriste.

Pročitajte više

Optimizacija i kompresija fotografija u web aplikacijama putem PHP-a

Brzina učitavanja web stranica je uvijek bila aktuelna i jedan od segmenata na kojem se najbrže i najlakše mogu postići vidljivi rezultati je optimizacija i kompresija fotografija.

Pročitajte više

Razvili smo web platformu za prijavu inovativnih ideja u sklopu Challenge to Change programa

Challenge to Change - C2C je program Švedske agencije za međunarodni razvoj i saradnju – Sida/Ambasade Švedske u Bosni i Hercegovini koji ima za cilj podržati inovativne poslovne ideje. Jedan od implementatora ovog programa je i SERDA, naš novi klijent, gdje smo zajedno u saradnji sa njima uspješno razvili web platformu koja u potpunosti podržava ovaj projekat kroz četiri modula.

Pročitajte više

Uspješno realiziran projekat elektronskog dnevnika za Gimnaziju SSST

Zajedno sa početkom drugog polugodišta za srednje škole, u produkciju je pušten informacioni sistem za Gimnaziju SSST. Radi se o elektronskom dnevniku koji omogućava evidenciju nastavnog osoblja i učenika zajedno sa informacijama o ocjenama i odsustvima učenika.

Pročitajte više

Primjer korištenja Gulp task runnera

Gulp je alat, koji zajedno sa pratećim dodacima, omogućava automatizaciju učestalih i vremenski zahtjevnih zadataka sa kojima se svakodnevno susrećemo na polju front-end developmenta. U nastavku ćemo vam predstaviti primjer gulpfile.js datoteke i objasniti šta svaka od navedenih funkcija radi, te dodatke (plugins) koji su korišteni.

Pročitajte više

Napad skriptama na web aplikaciju (Cross-Site Scripting, XSS)

Cross-Site Scripting (XSS) je jedan od najčešćih napada na web aplikacije. U ovom napadu, napadač pohranjuje maliciozini CSS, HTML i/ili JavaScript kôd u bazu podataka. Kasnije, kada se taj isti sadržaj prikazuje u okviru web aplikacije, zapravo dolazi do njegovog izvršavanja. Rezultat toga ovisi šta je napadač želio da postigne, a obično je to krađa korisničkih kolačića ili preusmjeravanje povjerljivih informacija na treću web aplikaciju.

Pročitajte više

Napad falsifikovanim zahtjevima (Cross-Site Request Forgeries, CSRF)

Napad falsifikovanim zahtjevima (eng. Cross-Site Request Forgeries, CSRF) se ogleda u slanju zahtjeva na odredišnu lokaciju, a da toga žrtva nije svjesna. Žrtva obično ima određeni nivo ovlasti (npr. moderator ili administrator) u web aplikaciji, što omogućuje napadaču da izvrši akcije koje inače ne bi mogao da izvrši.

Pročitajte više

Zainteresirani ste da upoznate radove koje smo realizirali?

Pregledajte naše radove